Publicación:
Mortalidad por desnutrición en Colombia durante la pandemia Covid19

dc.contributor.authorCano Perez, Ederspa
dc.contributor.authorFernández Mercado, Juanspa
dc.contributor.authorMalambo García, Daciaspa
dc.contributor.authorGómez Camargo, Dorisspa
dc.contributor.authorAlvis Guzmán, Nelsonspa
dc.date.accessioned2024-08-03T11:48:11Z
dc.date.available2024-08-03T11:48:11Z
dc.date.issued2024-08-03
dc.description.abstractBackground and objectives: Malnutrition caused by low economic income is a social problem that involves malnutrition as a direct factor in increasing morbidity and mortality. Although malnutrition is considered a low prevalence event in Colombia, its impact is significant. Method: In this study, an ecological analysis was carried out using DANE data on mortality due to malnutrition in Colombia in 2020. Mortality rates per 100,000 people were calculated and compared according to sex and origin (departments). Findings: The results indicated that 1,756 people died from malnutrition in 2020, with a national mortality rate of 3.49 per 100,000 inhabitants. No significant variation in the rate was found. There were no significant differences in the rate according to sex. In Guainía, the mortality rate due to malnutrition was the highest, with 11.0 deaths per 100,000 inhabitants, while, in San Andrés, the rate was the lowest, with 1.57 deaths per 100,000 inhabitants. La Guajira registered the highest mortality rate due to malnutrition in the Caribbean region. Also, compared to the population of the Colombian capital, Bogotá, the population of the Colombian Caribbean presented a 4.62 times greater risk of death due to malnutrition. Conclusion: The findings highlight the importance of addressing the problem of malnutrition in Colombia, particularly in areas with high mortality rates. From an economic point of view, malnutrition has a significant impact on society. The premature death of people suffering from malnutrition means a loss of human and productive capital for the country. Furthermore, malnutrition can lead to disabilities and chronic diseases, which also have a negative impact on the economy.spa
dc.description.abstractObjetivos: La desnutrición es un problema de salud pública que incrementa la morbilidad y mortalidad. Aunque la desnutrición se considera un evento de baja prevalencia en Colombia, su impacto es significativo. Método: En este estudio, se realizó un análisis ecológico utilizando los datos del DANE sobre la mortalidad por desnutrición en Colombia en 2020. Se calcularon las tasas crudas de mortalidad por 100.000 personas y se compararon según sexo y procedencia (departamentos). Resultados: Los resultados indican que 1.756 personas murieron por desnutrición en 2020, con una tasa de mortalidad nacional de 3,49 por 100.000 habitantes. No hubo diferencias de la tasa según sexo. En Guainía, la tasa de mortalidad por desnutrición fue la más alta, con 11,0 fallecimientos por cada 100.000 habitantes, mientras que, en San Andrés, la tasa fue la más baja, con 1,57 fallecimientos por cada 100.000 habitantes. La Guajira registró la mayor tasa de mortalidad por desnutrición en la región Caribe. También, en comparación con la población de la capital colombiana, Bogotá, la población del Caribe colombiano presentó un riesgo de muerte por desnutrición 4.62 veces mayor. Conclusión: Los hallazgos resaltan la importancia de abordar el problema de la desnutrición en Colombia, particularmente en áreas con altas tasas de mortalidad.eng
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dc.identifier.doi10.32997/pe-2024-4820
dc.identifier.eissn2463-0470
dc.identifier.issn0122-8900
dc.identifier.urlhttps://doi.org/10.32997/pe-2024-4820
dc.language.isospaspa
dc.publisherUniversidad de Cartagenaspa
dc.relation.bitstreamhttps://revistas.unicartagena.edu.co/index.php/panoramaeconomico/article/download/4820/3729
dc.relation.citationendpage67
dc.relation.citationissue1spa
dc.relation.citationstartpage55
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dc.relation.ispartofjournalPanorama Económicospa
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dc.rights.accessrightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessspa
dc.rights.coarhttp://purl.org/coar/access_right/c_abf2spa
dc.rights.creativecommonsEsta obra está bajo una licencia internacional Creative Commons Atribución 4.0.spa
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/spa
dc.sourcehttps://revistas.unicartagena.edu.co/index.php/panoramaeconomico/article/view/4820spa
dc.subjectMalnutritioneng
dc.subjectMortalityeng
dc.subjectEvaluationeng
dc.subjectColombiaeng
dc.subjectDesnutriciónspa
dc.subjectMortalidadspa
dc.subjectIncidenciaspa
dc.subjectColombiaspa
dc.titleMortalidad por desnutrición en Colombia durante la pandemia Covid19spa
dc.title.translatedMalnutrition-related mortality in Colombia during Covid19 pandemiceng
dc.typeArtículo de revistaspa
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dc.type.coarversionhttp://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85spa
dc.type.contentTextspa
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dc.type.localJournal articleeng
dc.type.redcolhttp://purl.org/redcol/resource_type/ARTREFspa
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